Inspirerend verhaal : Zen

Een Zen-leerling vraagt aan zijn leraar:

‘Hoe komt het dat de Westerse mens zo moe is?
Komt het omdat ze meer werken dan wij?
Omdat ze een moeilijker leven hebben dan wij?
Omdat ze het minder goed hebben dan wij?’ Lees verder

Nieuw jaar, nieuw begin..

Het nieuwe jaar is reeds een weekje begonnen.
Een nieuw jaar. Als een blanco blad, als een lege agenda…
Klaar om door jou ingevuld te worden met fijne momenten, me-time, familietijd en alle dingen die je dierbaar zijn..
En hopelijk ook wat ruimte voor NIETS…
Momenten die leeg mogen blijven en die je kunnen verrassen.
Want vaak ligt in het onverwachte de grootste mogelijkheid tot mooie herinneringen. Lees verder

Inspirerend verhaal : De cheque

Er was eens een zakenman die tot zijn nek in de schulden zat en geen uitweg meer zag. In een poging zichzelf af te leiden, ging hij naar het park. Omdat zijn zorgen maar door zijn hoofd bleven spoken, nam hij plaats op een bankje en liet hij zijn hoofd rusten in zijn handen. Terwijl hij nadacht over hoe hij zijn zaak van faillissement kon redden, kwam er een oude man voor hem staan.

“Ik zie dat je iets dwars zit,” zei de man. “Wil je erover praten?”
De zakenman vertelde de oude man over zijn zorgen. Hij luisterde zonder iets te zeggen. Toen de zakenman zijn verhaal afsloot, zei de oude man: “Ik denk dat ik je kan helpen.” Hij vroeg de zakenman naar zijn naam en schreef een cheque uit die hij in zijn handen legde. “Neem dit geld. Ik zie je hier over precies een jaar, dan kun je het aan me teruggeven.” Nog voordat de zakenman kon reageren, was de oude man verdwenen.

De zakenman keek naar de cheque van 500,000 dollar. Op de cheque stond een naam: John D. Rockefeller, een van de rijkste mensen op aarde. In plaats van het geld direct uit te geven, besloot de zakenman de cheque in zijn kluis te leggen. De gedachte aan de cheque, en dus een oplossing voor al zijn problemen, gaf hem de kracht om zijn zaak zelfstandig uit de problemen te helpen.

Hij herpakte zich, sloot een paar goede deals en regelde dat zijn betalingen iets later konden plaatsvinden zodat hij eerst het benodigde geld bij elkaar kon sprokkelen. Binnen een paar maanden was hij uit de schulden en begon hij weer geld te verdienen. Een jaar later, vertrok de zakenman naar het park met de cheque.

Op de afgesproken tijd, verscheen de oude man. Net toen de zakenman hem de cheque wilde overhandigen en hem wilde vertellen over zijn succes, kwam er een verpleegster aan gerend. “Ik ben zo blij dat ik hem eindelijk heb gevonden,” zei ze. “Ik hoop dat hij u niet heeft lastig gevallen. Hij loopt vaker weg van huis en vertelt mensen dat hij John D. Rockefeller is.”

De zakenman stond met zijn mond vol tanden. Al die tijd had hij aan zijn bedrijf gewerkt met het idee dat er een half miljoen dollar in de kluis lag, mocht zijn reddingspoging mislukken. Opeens realiseerde hij zich dat het niet het geld was – echt of verzonnen – dat zijn leven had omgedraaid. Het was zijn vertrouwen in zichzelf dat hem de kracht had gegeven te bereiken wat hij wilde.

Bron : www.mynd.nu

Inspirerend verhaal : De begraafplaats

Er was eens een jongeman die op een dag een klein dorpje bezocht.
In dat dorp lag een kerkje die zijn aandacht trok.

Terwijl hij rondwandelde op het kerkhof naar de kerk viel zijn oog op het opschrift van een graf. Hij las: ‘Twee jaar.’
Toen keek hij naar het graf ernaast. Daarop stond geschreven: ‘Vijf jaar.’
‘Weer zo jong gestorven’, dacht de jongeman.  Geïnteresseerd las hij weer een ander graf. ‘Vier jaar.’ En nog een. ‘Eén jaar.’
‘Het is wel vreemd,’ dacht hij, ‘zoveel inwoners van dit dorp zijn zo vroeg gestorven.’ Overal waar hij keek zag hij alleen maar jonge mensen begraven liggen op het kerkhof.

Toen hij het kerkhof wilde verlaten, kwam de priester van het dorp net aangewandeld. De jongeman vroeg hem onmiddellijk wat er hier gebeurd was, waardoor er zoveel inwoners zo vroeg gestorven waren. De priester antwoordde: ‘In dit dorp schrijven wij op het graf alleen maar het aantal jaren dat de mensen werkelijk geleefd hebben…’

En jij?
Hoeveel jaren heb jij tot nu werkelijk geleefd?
Wat betekent het voor jou volop te leven?

(Uit: Mindfulness werkboek. Krachtig en gelukkig leven in het nu, David Dewulf)

Tot rust komen : 5 tips

Tot rust komen in een wereld die veel van je vraagt. Geen evidentie.

De wereld waarin we leven maakt het ons niet gemakkelijk. We lijken continu ‘aan’ te moeten staan en worden overspoeld met prikkels en informatie.
Meer dan ooit moeten we ons aanpassen en flexibel opstellen. Dit vergt veel energie van ons lichaam en onze geest.

Wanneer ik aan mensen vraag hoe het met hen gaat, antwoordt een groot deel met de woorden: ‘Druk hé…’ Alsof druk zijn een statussymbool is geworden?

Veel mensen klagen in die drukte ook dat ze nergens meer innerlijke rust vinden, dat ze nergens meer tot rust komen of zelfs de verbinding met zichzelf zijn verloren. Ook het gevoel hebben geleefd te worden en zelfs te moeten overleven, is iets wat ik, als relaxatiecoach, meer en meer te horen krijg.

Drukte, spanning en stress, het kan helaas nefast zijn voor de gezondheid. Naast oververmoeidheid, overprikkeling en een opgejaagd gevoel, kunnen de klachten ook veel erger. De cijfers van burn-out blijven stijgen. Meer en meer mensen branden op. Het is de hoogste tijd dat we hier iets aan doen.
En omdat verandering altijd van binnenuit en bij jezelf vertrekt, deel ik hierbij graag mijn 5 belangrijkste tips voor meer innerlijke rust.

1. Bewust ademen

Onze ademhaling is de essentie van alles. Zonder onze ademhaling is er geen leven. Het is een vanzelfsprekend proces in ons lichaam, waar we geen moeite voor moeten doen, waar we niet bij na hoeven te denken. Toch is het belangrijk om onze ademhaling de aandacht te geven die ze verdient.
Neem dagelijks enkele minuten (bewust!) de tijd om verbinding te maken met die adem. Bij iedere inademing maak je je de voorstelling dat er ruimte wordt gemaakt, bij iedere uitademhaling laat je los. Voel hierbij wat er gebeurt in je lichaam, hoe je in deze oefening gaat ontspannen en hoe de energie van hieruit terug kan gaan stromen.
Meer lezen over je ademhaling en een oefening vind je hier.

2. Pauze

Af en toe tijd nemen om een pauze in te lassen, is niet alleen verkwikkend en ontspannend. Het zorgt er ook voor dat je erna creatiever en productiever bent.
Zowel ons lichaam als onze geest hebben een evenwichtige balans nodig tussen actie en ontspanning, tussen stress en rust. Continu blijven doorgaan, zorgt ervoor dat je energiepeil ver onder het minimum gaat en dat de opbouw ervan veel langer duurt

3. Lichaamsbeweging

Een zachte manier van bewegen in combinatie met een bewuste ademhaling, verdienen een standaard plaats in je dagelijkse routine.
Er zijn verschillende vormen van rustige lichaamsbeweging te vinden op de markt : yoga, tai chi, pilates, wandelen,… Ze kunnen allemaal helpen om je bewuster te worden van je lichaam. En daar draait het in de eerste plaats om. Hoe bewuster je je bent van je eigen lichaam, hoe beter je de signalen leert herkennen.
Naast rustige lichaamsbeweging, is ook holistic pulsing heel erg waardevol om je lichaamsbewustzijn te vergroten. Het helpt tevens je hoofd leeg te maken en nodigt je lijf uit in (diepe) ontspanning te gaan.

4. Ga de natuur in

Breng wat meer tijd door in de natuur. In de natuur is er geen ruimte voor drukte, sociale media, …
Enkel ruimte voor jezelf en het moment. Ga bijvoorbeeld (bij mooi weer) wieden of planten in je tuin, maak een wandeling aan zee of in het bos. Verlies je niet in piekeren tijdens het wandelen, maar word je bewust van de geluiden en geuren om je heen. En vooral: geniet!

5. Stilte creërt rust en ruimte voor je eigen ik

Rust en ruimte kan je vinden door letterlijk stil te staan (of te zitten) en bijvoorbeeld voor je uit te staren. In de stilte schep je ruimte om te luisteren naar je innerlijke stem, naar je ziel die tegen je spreekt en je vertelt wie je werkelijk bent. Die laat je horen welk pad je mag volgen om jezelf tot recht te laten komen, om te zijn wie je diep vanbinnen bent. Luister hiernaar en omarm deze liefdevolle stem.
Ook allerhande vormen van meditatie, relaxatie,… kunnen hierin helpend zijn.

Als laatste wil ik nog volgende toevoegen (misschien zelfs als 6e tip):
Blijf in alles wat je doet jezelf.
We worden maar al te vaak geleefd vanuit moeten en de verwachtingen van de ander. We streven dagelijks naar de hoogste perfectie en lopen zo ons eigen ritme voorbij. Ga op zoek naar een manier om jouw eventuele perfectionisme, faalangst, pretstatie- en controledrang los te laten. Wees dankbaar voor de persoon die je vandaag bent en de weg die voor je ligt. Volg je eigen pad en laat niemand je hiervan afleiden.

Nood aan rust, een moment voor jezelf? Wil je terug (leren) thuiskomen bij jezelf?
Schrijf je dan in voor het Bezinningsweekend ‘Van Rush naar Rust’ die ik samen met Mieke Lannoey organiseer in de Abdij in Postel (14-16dec).
De vroegboekkorting is nog geldig tem 25/11.
Surf naar http://www.bronvaninspiratie.be/agenda/bezinningsweekend/ voor meer informatie.

Je kan ook steeds bij mij terecht voor een individuele relaxatiesessie.
Meer info vind je hier.

« Oudere berichten

© 2019 Bron van Inspiratie

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑