Alweer een tijdje geleden dat ik nog een ‘echte blog’ publiceerde.
Maar nu we binnen enkele dagen de winter ingaan, wilde ik toch enkele dingen delen.

De winter is in de natuur het seizoen waar alles tot rust komt. Waar de natuur een pauze neemt, zich terugtrekt en verstilt.

Maar stilte is geen stilstand. Ondergronds is er immers van alles gaande.
In de stilte recupereren de planten en de dieren. Ze nemen hun tijd om te rusten en tanken op die manier hun energie bij om in de lente weer volop te kunnen groeien en bloeien.

En zo is het ook voor ons als mens.
Ook wij hebben de tijd nodig om te recupereren, om de balans terug in evenwicht te brengen. Rust, stilte, ontspanning zijn broodnodig.

Ondertussen ben ik zelf erg gevoelig geworden om de signalen van mijn lichaam te voelen en te vertalen. Zo merk ik dat ik niet meer functioneer wanneer ik niet de nodige rust en tijd voor mezelf kan nemen.

De afgelopen periode was dit voor mij erg voelbaar.
Door omstandigheden vond ik de afgelopen tijd heel weinig tijd om me te voeden met dingen die mij energie geven. En ook al nam ik (bijna) dagelijks een minipauze of tijd voor mezelf, toch merk(te) ik dat het niet voldoende was (is).

Het vraagt tijd (ook voor mij) te accepteren dat je niet alles meer aankan wat je vroeger misschien kon. Dit niet omdat je het niet meer kan, maar omdat je sneller je grenzen voelt en deze het liefst van alles wilt bewaken.

Je grenzen bewaken, geen gemakkelijke oefening in een maatschappij waar alles mogelijk is.

En toch…
Ook dit is noodzakelijk.
Je vindt het in het durven ‘neen’ zeggen, maar ook in het nemen van een pauze, een moment voor jezelf of even niets doen.
Maar al te vaak zijn we steeds maar bezig, doen we door, leven we hierdoor steeds vaker op automatische piloot en raken hierdoor meer en meer mensen opgebrand.

En mede daarom maak ik vandaag de keuze om mijn wintertijd te benutten.
Er volgt een tijd zonder groepsworkshops, zonder nieuwsbrieven en blogs en misschien wordt ook Facebook iets stiller, maar ik besluit me even terug te trekken.
In mijn warme wintercocon, maar gelukkig goed omringd.

Mij zie je terug in de lente (tenzij ik plots HOT nieuws te melden heb) 🙂

Ik wens jou ook een rustige winter en alvast fijne feestdagen toe.

Hartegroeten, Vanessa

PS. Voor een individuele relaxatiesessie kan je mij altijd contacteren via de gebruikelijke wegen..