Een feest van (h)erkenning!
Een boek die je helpt jezelf en een ander beter te begrijpen en te accepteren.

Het enneagram is een psychologisch model dat meer dan 3000 jaar oud. Het is een neutraal en universeel model dat negen basistypen op vlak van persoonlijkheid beschrijft.  Hierbij vertrekt het vanuit 9 basistypes, maar laat dankzij zijn diepgang ook veel ruimte voor de individuele verschillen. Ieder mens blijft immers een uniek wezen die niet in vakjes te verdelen is.

In haar boek ‘De kracht van het enneagram’ geeft Sandra De Clercq een heldere weergave van elk type.
Je leest er over je sterktes en valkuilen, over je angsten en je kracht.  Dankzij haar uitgebreide omschrijvingen van elk type, word je je als lezer bewust van de dikwijls onbewuste patronen, automatische gedragingen en reacties van jezelf. Dit bewust worden, zorgt er enerzijds voor dat je opnieuw de keuze krijgt om deze bij te sturen en te veranderen. Je (her)ontdekt als het ware wie je werkelijk bent. Anderzijds accepteer je hierdoor ook meer de ander, omdat je je realiseert hoe ingebakken deze ook zijn in hun systeem.

Wie zichzelf beter kent, is meer in balans en wordt gelukkiger, privé en professioneel. (Sandra De Clercq)

Al een paar jaar ben ik zelf het pad van persoonlijke groei en ontwikkeling aan het ‘bewandelen’. Het lezen van dit boek heeft mij opnieuw een stuk dichter bij mezelf en mijn eigen kern gebracht. Sommige patronen en reacties (gedachten) zijn zo sterk en diep geworteld dat ze, ook bij mij, een automatisme zijn geworden. Door deze te belichten en te onderzoeken, kan ik mezelf beter begrijpen en krijg ik de kans deze los te laten en te veranderen.

Dit boek leert je lief zijn voor jezelf, jezelf en de ander te accepteren en vooral te houden van wie je bent, je eigen unieke zelf.

De kracht van het enneagram, Sandra De Clercq, Manteau, 2018, 224 blz., ISBN 9789022335284, 23.99 euro. AANWEZIG IN DE BOEKENAPOTHEEK.