Heradem! – Noella Appermans

Een boek voor iedereen, want iedereen ademt.
Verhelderend, vernieuwend en praktisch geschreven.

Ademen, dat doen we ‘gewoon’, we geven er geen (of te weinig) aandacht aan.
Toch zouden we dit beter meer doen. Zonder adem is er immers geen leven en verkeerd ademen maakt je ziek.

‘Had ik dit boek maar zoveel jaar geleden gehad’, was de gedachte die me tijdens het lezen vaak te binnenschoot, want ook ik heb jaren met angsten, paniekaanvallen en chronische hyperventilatie rondgelopen.

In haar boek ‘Heradem!’ brengt Noella Appermans naast haar eigen verhaal, ook een heldere en wetenschappelijke uitleg over hoe onze ademhaling in elkaar zit.
Een uitleg die ik misschien wel gemist heb in mijn eigen proces want het begrijpen hoe de ademhaling werkt, verklaart ook de oorzaak van de klachten die hyperventilatie (en dergelijke) met zich meebrengt.

Net als Noella, werd ook ik bij vele artsen naar huis gestuurd met de reactie:
‘Het is stress, ga wat ontspannen, doe wat ademhalingsoefeningen’
of nog erger: ‘Het zit tussen je 2 oren, verzet je gedachten’.
Ondertussen weet ik wel beter. Uiteraard werd mijn hyperventilatie in de hand gewerkt door triggers als stress, te hoge druk, perfectionisme, angst (om de angst) etc. , maar in eerste instantie ademde ik al jaren verkeerd. En een ‘probleem’ verdwijnt niet zonder de kern aan te pakken.

De Buteyko ademhaling zelf was voor mij onbekend en erg vernieuwend.
Het is een techniek die door een Russische arts werd ontwikkeld en die de bedoeling heeft om je ademhaling letterlijk te resetten door minder te ademen, minder diep te ademhalen en dat steeds door de neus.

In heel veel ademhalingsoefeningen (zoals buikademhaling) wordt geleerd om via je neus in te ademen en door de mond uit te ademen. Buteyko gaat er echter van uit dat wanneer je door je mond ademhaalt, je teveel CO² verliest, wat net zorgt voor de klachten die angst en paniek met zich meebrengen. Verkeerd ademhalen (chronisch hyperventileren) zorgt zo op den duur voor een vicieuze cirkel. Het laatste deel van het boek helpt je om deze vicieuze cirkel te doorbreken, met praktische tips en tal van oefeningen.

Sedert het lezen van het boek, zijn mijn adempauzes (bijvoorbeeld tijdens het autorijden, aardappelen schillen of strijken) pauzes waarbij ik bewust minder diep en door mijn neus ademhaal. In het begin was dit voor mij wennen. Ik dacht immers dat ik niet door mijn neus kon ademen en dit gaf mij het gevoel tekort te ademen. Het lezen van dit boek heeft voor mij zoveel verhelderd over de werking van de ademhaling, dat ik nu veel gemakkelijker door mijn neus kan ademhalen en zo ook rust kan ervaren in dit alles.

Een aanrader voor iedereen die bewuster wil leven en ademen!

Heradem!, Noella Appermans, Manteau, 2018, 192 blz., ISBN 9789022335420, 22.50 euro. AANWEZIG IN DE BOEKENAPOTHEEK.

2 reacties

 1. Noëlla Appermans

  27/09/2018 at 17:24

  Dank voor je fijne reactie Vanessa,

  Ik hoop dat mijn boek ‘Heradem’ nog velen mag helpen in hun zoektocht naar een ademhaling in evenwicht, want enkel dan staan we vol in onze kracht!

  Hartelijke groet,

  Noëlla Appermans

  • Vanessa

   27/09/2018 at 17:40

   Bedankt voor deze mooie woorden en ik hoop het ook! Het is een krachtige tool die jammer genoeg in het Westen ongekend is (was)..
   Veel succes verder!
   Hartegroet, Vanessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.